Onze hoopvolle keuzes: de tussenstand na twee jaar Provinciale Staten

ChristenUnie Folders campagne29 maart 2025

Twee jaar geleden ging Zuid-Holland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hoog tijd om terug te blikken op onze negen hoopvolle keuzes voor Zuid-Holland: wat heeft de ChristenUnie binnen de eerste twee jaar bereikt?

Goede wegen en sterk openbaar vervoer: we regelden extra bussen in de spits op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. Met een Statendebat stelden we de Qbuzz-problematiek in Zuid-Holland Noord aan de kaak.

 

Zorg voor de natuur en schoon water: we namen initiatief tot een hoorzitting over Chemours. We zetten drinkwaterbeschikbaarheid hoger op de agenda. Ook spanden we ons in voor stevigere, biodiverse dijken: snelwegen voor bijen en vlinders.

 

Schone energie: we pleitten voor meer gedeeld eigenaarschap bij de energietransitie.

 

Meer betaalbare woningen: we gaven een impuls aan de (sociale-) woningbouw. Ons amendement verhoogde het subsidieplafond met €2,7 miljoen om bouw te versnellen. Ook kwam er meer ruimte in kleine kernen om er een straatje bij te bouwen.

 

Een bloeiende economie: we verzochten het college om meer regie te pakken bij vraagstukken rondom arbeidsmigratie en om te komen met een bestuurlijke visie die lusten en lasten afweegt

 

Toekomst voor de boer: we zetten strategisch grond- en pachtbeleid op de agenda en vroegen aandacht voor PAS-melders. Samen met andere fracties organiseerden we een landbouwtafel en we zochten regelmatig contact met boeren over hoe wij kunnen bijdragen aan hun toekomst.

 

Behouden van ons erfgoed: met een amendement regelden we €2,2 miljoen voor de restauratie van rijksmonumenten. Ook vroegen we aandacht voor de financiering van Bevrijdingsfestivals, waar in 2024 extra structurele steun voor kwam.

 

Zuinig op ons landschap: we verzetten ons tegen ‘verrommeling’ van ons landschap en stelden vragen over de uitbreiding van distributiecentra en bedrijvenparken zoals ABC Westland.

 

Samen leven: we regelden dat er in het omgevingsbeleid aandacht moet zijn voor sociale voorzieningen in nieuwe woningbouwplannen, zodat er ruimte is voor scholen, buurthuizen en kerken.

Labels

« terug naar overzicht