Meer gedeeld eigenaarschap bij de energietransitie

Windmolens.jpg23 oktober 2024

De transitie naar groene, hernieuwbare energiebronnen is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Daarom vindt de ChristenUnie het belangrijk om de maatschappij hierbij te betrekken, bijvoorbeeld via energiecoöperaties, lokaal eigendom en burgerparticipatie middels gedeeld eigenaarschap.

Energiecoöperaties zorgen voor lokaal eigendom. Zij dragen niet alleen bij aan een eerlijke en rechtvaardige energietransitie, maar vergroten ook de sociale cohesie en kwaliteit van leven in de wijk. Wij pleiten daarom voor meer bekendheid en betrokkenheid bij energiecoöperaties, want veel inwoners zijn nog onvoldoende op de hoogte van wat energiecoöperaties voor hen kunnen betekenen. Er ligt een grote kans voor GS om dit te verbeteren. Door meer in te zetten op voorlichting en bewustwording voor de groepen die we nu niet bereiken en het juist het meest nodig hebben, kunnen we de drempel verlagen en meer mensen laten meedoen en profiteren van de opbrengsten van duurzame energieprojecten.

Daarnaast is het belangrijk dat de Provincie met participatiemodellen faciliteert dat inwoners betrokken worden bij de energietransitie. Omwonenden van windenergieprojecten laten meeprofiteren van de voordelen in de vorm van lokaal eigendom, zodat lusten en lasten eerlijker worden verdeeld.

Over de energietransitie op pagina 68 van de Begroting 2025 staat dat de Provincie een eerlijke energietransitie wil bereiken, waarbij de verduurzaming ook haalbaar is voor achtergestelde en kwetsbare doelgroepen. Ook wordt aangegeven dat de Provincie zich inzet om meer economische voordelen en meer zeggenschap voor inwoners te willen realiseren. Dit doet zij door bij ieder grootschalig zon- en windproject te kiezen voor minimaal vijftig procent lokaal eigendom.

Nu blijkt er uit de cijfers van de Lokale Energiemonitor 2023 dat slechts 6,9 procent van de Zuid-Hollandse windvermogeninkoop coöperatief eigendom is. En voor zonneparken ligt dit percentage nog lager, namelijk op 2,2 procent. Deze cijfers laten duidelijk zien dat er nog veel werk is te verzetten om de energiecoöperaties en lokaal eigendom een serieuze plek te geven in de energietransitie. We zien dus de realisatie achterblijft.

In de Kadernota is al 2 miljoen beschikbaar gesteld, onder andere voor lokaal eigendom, waarvoor dank. Maar toch zien we dat dit omhoog moet. De ChristenUnie heeft daarom de vraag aan de Gedeputeerde of GS nog gaat komen met een plan van aanpak om dit gat te dichten in 2025? En hoe gaat GS ervoor zorgen dat er meer dan vijftig procent in lokaal eigendom komt?

Labels

« terug naar overzicht