De route van Maikel la Rose: Zuidelijk Randpark

Maikel la Rose08 augustus 2024

Deze week in 'De route van' neemt fractievertegenwoordiger Maikel la Rose je mee naar het Zuidelijke Randpark, de groene rand tussen Rotterdam-Zuid en Barendrecht. Hier kun je heerlijk wandelen en de hectiek van de stad ontduiken.

De route van Maikel begint bij het Zuidelijke Randpark. Dit mooie stuk natuur kun je bereiken met fiets en auto, maar ook tram 25 stopt dichtbij (halte Vrijenburgerbos). Begin de wandeling bij de surfplas Vrijenburgbos, waar men lekker kan relaxen aan het water. Zwemmen in de plas wordt door de provincie afgeraden, maar een kopje koffie drinken bij het restaurant of lekker rusten op het strandje is hier altijd een goed idee.

Vervolg je wandeling over het Molenpad, waar je mooi uitzicht hebt op de Pendrechtse molen. De Pendrechtse polder werd ingedijkt in de zestiende eeuw en werd drooggehouden door een houten wipmolen. In 1731 werd de stenen Pendrechtse molen gebouwd en die is nog steeds in gebruik. Wanneer de molen draait, is hij vaak open voor bezoekers om een kijkje te nemen. Meer informatie vind je hier: De Pendrechtse Molen - De geschiedenis van de Pendrechtse Molen

Loop verder over het Molenpad tot je het Clarabos bereikt, een aantrekkelijk recreatiegebied met veel natuur. In het Zuidelijk randparkbevatten bruggen en de sluis teksten die samen een gedicht vormen:

Uitgevaren, terug naar een?
Waarom, waartoe, waarheen?
Doe ik het samen of alleen..
Eens kom ik er overheen
Wat hebben water en ik gemeen?
Deze brug was vloeibaar steen.

Na het Clarabos sla je rechtsaf en kom je uiteindelijk op het Havenspoorpad, ook wel het Levenspad genoemd. In het Rotterdamse Charlois was het Havenspoorpad ooit een oude spoorlijn die dienst deed als verbinding tussen de Rotterdamse havens en het achterland, in de volksmond ook wel ‘het olielijntje’ geheten. Het Havenspoorpad is nu een fiets en wandelpad van ruim zes kilometer lang, en loopt van Charlois tot aan station Lombardijen. Het fietspad loopt voor een groot gedeelte over het oude tracé van de Havenspoorlijn, langs ondermeer Pendrecht, Zuidwijk en het gebied grenzend aan de Charloisse Lagedijk tot aan de wijk IJsselmonde. Als je weer richting het oosten loopt, kom je terug bij je startlocatie in het Vrijenburgbos. 

Labels

« terug naar overzicht