Cultureel erfgoed bewaren voor de toekomst

jenny-marvin-50957.jpg26 06 2024

De ChristenUnie wil ons cultureel erfgoed beschermen. Erfgoed is een drager van onze identiteit en maakt geschiedenis zichtbaar. Kunst en cultuur zijn daarmee allereerst van en voor de samenleving.

De provincie heeft onder meer een taak om restauratie van Rijksmonumenten (niet woonhuizen) te stimuleren. Het gaat bijvoorbeeld over oude poldermolens, boerderijen, oude fabrieken en kerkgebouwen. Het monument moet door het Rijk aangewezen zijn als Rijksmonument.

De provincie heeft een subsidieregeling om restauratie van Rijksmonumenten aan te sporen. Elk voorjaar kunnen eigenaren een aanvraag bij de provincie indienen. In 2022 was er een achterstand met restaureren bij 12,9% van de Rijksmonumenten in Zuid-Holland. Het provinciebestuur heeft in een brief van 19 februari 2024 aangegeven dat er veel extra geld nodig is om die achterstand in te lopen. De ChristenUnie wil in het najaar bij de begroting voor 2025 pleiten om structureel meer geld vrij te maken.

In 2024 is er 3,6 miljoen euro beschikbaar om restauratieprojecten financieel te verwezenlijken. Ook dit jaar was er weer veel meer vraag dan dat er geld beschikbaar was gesteld. Vijftien aanvragen voor een totaalbedrag van 2,2 miljoen euro konden niet gehonoreerd worden enkel en alleen vanwege het overschrijden van het beschikbaar gestelde geld. Zij voldeden verder aan alle minimale eisen. Deze projecten werken vaak met vrijwilligers, die altijd bijdragen met cofinanciering. Hier gaat tijd in zitten. Voor deze projecten is het ongetwijfeld een teleurstelling om minimaal een jaar te moeten wachten om een nieuwe poging te doen om in aanmerking te komen voor subsidie.

De ChristenUnie wil dit voorjaar minimaal 3 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor een tweede subsidieronde in 2024. De financiële ruimte is er. De provincie beschikt over een pot geld van minimaal 250 miljoen euro waarvoor geen bestemming is en wat ook niet bewaard hoeft te worden om tegenvallers op te vangen. De nu afgewezen aanvragen en nieuwe aanvragen kunnen dan (opnieuw) worden ingediend.

De ChristenUnie gaat dit initiatief vanavond in de commissie Bestuur, Maatschappij en Middelen bespreken. Wij overwegen hiervoor op woensdag 10 juli een amendement in te dienen.

Bijdrage Arjan Witte voor de commissievergadering Bestuur, Maatschappij en Middelen van 26 juni

« Terug