Onze vrijheid blijven vieren op Bevrijdingsfestivals?

bevrijdingsfestivals.png01 februari 2023

Op 4 en 5 mei herdenken we en vieren we samen onze vrijheid. Op 5 mei zijn traditiegetrouw de Bevrijdingsfestivals. Het organiseren van zo’n gratis festival kost geld en door twee coronajaren en inflatie staan de organisaties van de Bevrijdingsfestival financieel behoorlijk onder druk. Statenlid Arjan witte heeft daarover op 1 februari in Provinciale Staten mondelinge vragen gesteld.

Veel inwoners bezoeken op 5 mei een van de 14 Bevrijdingsfestival en genieten daar van vrijheid, kunst, cultuur en gezelligheid. De Bevrijdingsfestivals zijn al meer dan 30 jaar een begrip in Nederland. Meer dan 200 optredens in 14 steden door heel het land. De Bevrijdingsfestivals vormen met meer dan 1 miljoen bezoekers het grootste muziekevenement van Nederland. De festivals zijn een laagdrempelige manier om slachtoffers van oorlog en geweld te herdenken en onze vrijheid te vieren. De Bevrijdingsfestivals hebben een grote aantrekkingskracht op jongeren.

Het is belangrijk dat alle festivals door kunnen gaan en dat we ook zo in elke provincie onze vrijheid kunnen blijven herdenken en vieren. Daarvoor zijn de provincies en gemeenten aan zet. In de provincie Zuid-Holland hebben we twee festivals: in Den Haag en in Rotterdam. Vorige week kreeg onze fractie signalen dat de financiering van de Bevrijdingsfestivals onder druk staat. Het zou soms om tekorten van 10.000 euro tot 300.000 euro. Mogelijk hebben deze tekorten direct gevolgen voor het wel of niet doorgaan van de festivals in 2023 of voor de continuïteit voor komende jaren.

Uit de antwoorden van het College blijkt dat het provinciaal Bevrijdingsfestival in Rotterdam 110.000 euro tekort komt om een festival te organiseren vergelijkbaar met voorgaande jaren. De financiële situatie voor het festival in Den Haag is voor 2023 minder urgent. Het College is bereid met beide stichtingsbesturen en beide gemeenten in gesprek te gaan. De gesprekken zijn ten eerste gericht op wat nodig is om het provinciaal Bevrijdingsfestival in Rotterdam voor 2023 te helpen. En tweede op wat nodig is om  beide festivals de  komende jaren te kunnen organiseren.. De Christen-SGP is blij dat het College met ons het grote belang van de Bevrijdingsfestivals inziet. Het College informeert Provinciale Staten uiterlijk op 1 maart 2023 - een week voor de volgende Statenvergadering – over de uitkomst van deze gesprekken.

Contactpersoon: Arjan Witte

Labels

« terug naar overzicht