Openbaar vervoer
Openbaar vervoer Het openbaar vervoer is een duurzaam alternatief als reisafstanden toenemen of als wandelen en fietsen moeilijk is door beperkingen. De ChristenUnie wil het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren ten opzichte van het privévervoer. Het openbaar vervoer dient zoveel mogelijk een ontspannende vorm van reizen te zijn voor iedereen die geen auto kan of wil bezitten. Eén van de voorwaarden hiervoor is dat het openbaar vervoer voor iedereen betaalbaar moet zijn.
Onze keuzes
- De provincie investeert in een hoofdnet van openbaar vervoerlijnen waar het (potentiële) reizigersaanbod dat mogelijk maakt. De provincie zorgt voor goede aansluiting van dienstregelingen, goede informatie daarover en eenheid in tarieven. De provincie investeert in dichtbevolkte gebieden in hoogfrequent openbaar vervoer. Als de dienstregeling tenminste elke 15 minuten wordt uitgevoerd, blijkt openbaar vervoer steeds vaker de voorkeur te krijgen boven privévervoer.
- De provincie houdt – waar mogelijk – reguliere OV-verbindingen met kleine dorpen in stand. Als dit niet langer haalbaar is, moeten er andere oplossingen worden geboden.
- De provincie zet daar waar regulier openbaar vervoer niet mogelijk is in op een flexibel netwerk van vraaggestuurd vervoer. Combinaties met andere vervoersbehoeften als doelgroepenvervoer en lokale initiatieven worden daarbij ingezet om ook in minder dichtbevolkte regio’s adequate mobiliteit aan te bieden. De provincie ondersteunt daarbij lokale plannen en initiatieven, zodat bewoners toch aansluiting hebben op regionale bus- en treinlijnen.
- Openbaar vervoerlijnen waar Zuid-Holland verantwoordelijk voor is moeten goed aansluiten op de openbaar vervoerlijnen binnen haar eigen concessiegebied, maar ook op lijnen buiten onze provincie en op lijnen van de MRDH.
- Vervoersmiddelen die de provincie inzet voor openbaar vervoer, zijn waar mogelijk emissieloos.
- De provincie waarborgt een goede toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor ouderen en mensen met een beperking. Dit betekent dan ook daarop ingerichte informatievoorziening, haltes, stations, bussen en treinen.
- De provincie heeft aandacht voor sociale veiligheid van haltes en stations. Dit vraagt om goede afspraken met de politie en het Openbaar Ministerie om de veiligheid in het openbaar vervoer te verzorgen.
- Zuid-Holland is een provincie met dichtslibbende wegen en veel water. Daarom is vervoer over water een goed alternatief. Waar mogelijk worden bestaande waterbusverbindingen uitgebreid en/of nieuwe verbindingen toegevoegd.