Ruimte

Zuid-Holland heeft karakteristieke landschappen die grotendeels de identiteit van de regio bepalen. Een gevarieerd landschap zorgt voor een hogere waardering van onze woonomgeving en ons werkmilieu. Als bedrijven een nieuwe vestigingsplek kiezen dan speelt de kwaliteit van de leefomgeving een grote rol omdat werknemers dat belangrijk vinden. De ChristenUnie beschermt de leefomgeving, maar biedt ook ruimte aan nieuwe ontwikkelingen. ‘Zorgvuldig ruimtegebruik’ is daarbij het adagium. Bodem en water zijn leidend bij het bepalen waar wat kan worden gerealiseerd. De provincie voert de regie op bovenlokale ruimtelijke ordening.

Behouden en verbeteren kwaliteit van het landschap 

De kwaliteit van het landschap staat flink onder druk. We hebben een integrale aanpak nodig waarbij de kwaliteit van het landschap zwaar weegt. Het belang van de cultuurhistorie moet een sturende factor zijn bij de beoordeling van ruimtelijke ontwikkelingen. We streven naar het behouden of verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Soms leveren nieuwe ontwikkelingen en nieuwe ingrepen in het landschap juist geld op waarmee de meest waardevolle landschapselementen behouden kunnen worden. De provincie heeft een taak in het beschrijven van karakteristieke landschappen (in gebiedsprofielen) en in het borgen van de gebiedskwaliteiten in de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening. Bij ingrepen in het landschap moeten initiatiefnemers aangeven hoe ze omgaan met het kwaliteitsbeleid. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om onze ruimte zo in te richten dat we voor toekomstige generaties een goede leefomgeving achterlaten. Kwaliteit staat hierbij voorop en zorgvuldig ruimtegebruik is hierbij het uitgangspunt. De inrichting van de openbare ruimte moet aansluiten bij het eigen karakter van landschappen, dorpen en steden. De omgevingsvisie biedt hiervoor kaders. Belangrijk is dat de inwoners worden betrokken bij de te maken keuzes. Door burgerparticipatie te organiseren zorgen we voor draagvlak. Inwoners, bedrijven en belangenorganisaties kunnen zelf een bijdrage leveren aan de plannen. In de specifieke paragrafen over alle provinciale taken met een ruimtelijke impact wordt ingegaan op ruimtelijke uitgangspunten.

Onze keuzes:

  • Het belang van cultuurhistorie is een sturende factor bij de beoordeling van ruimtelijke ontwikkelingen. In gebiedsprofielen beschrijft en visualiseert de provincie de bestaande kwaliteiten van het landschap. De ChristenUnie wil deze gebiedsprofielen actualiseren. Bij inpassing van nieuwe functies zoals (energie) infrastructuur of windmolens, kijkt de provincie naar de kwaliteit van het landschap.
  • Ruimte is in de provincie Zuid-Holland schaars. De ChristenUnie gaat zorgvuldig om met deze schaarse ruimte. Nieuwe woningen of nieuwe werklocaties bouwen wij bij voorkeur binnen het bestaande bebouwde gebied en vlakbij het openbaar vervoer. De ChristenUnie ziet daarbij wel grenzen aan binnenstedelijk bouwen. De bebouwing moet passend zijn bij de schaal van de naastgelegen bebouwing. Nieuwbouw in kleine kernen is soms nodig voor het opvangen van ‘eigen groei’, tegengaan van krimp en het behouden van voorzieningen. En binnenstedelijk moet er voldoende groene ruimte overblijven als ‘groene longen’, voor recreatie en tegen hittestress. 
  • Bodem en water zijn leidend bij het bepalen van wat waar kan worden gerealiseerd. Hierbij moet de provincie altijd een afweging maken tussen andere ruimtelijke belangen en openstaan voor innovatieve vormen van bouwen en omgaan met bodem en water. Bij ruimtelijke plannen houdt de ChristenUnie rekening met de inpassing van het opwekken van duurzame energie, met klimaatadaptatie en waterbeheer.
  • De huidige omgevingsvisie van de provincie is te gedetailleerd en moet daardoor jaarlijks diverse keren worden aangepast. De ChristenUnie wil één nieuwe integrale omgevingsvisie op een meer strategisch- en visionair niveau, ontwikkeld met inwoners en gebruikmakend van ontwerpend onderzoek en met een houdbaarheid van tenminste vier jaar.
  • Zuid-Holland is een provincie met grote verscheidenheid, veel (grote) steden, verschillende grote economische belangen (het Rotterdamse havengebied, de tuinbouw enz.), maar ook met landelijk gebied, natuur en recreatiemogelijkheden. Er vinden veel verschillende activiteiten plaats. Gemeenten en provincie hebben beide een verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. De provincie overlegt tijdig met gemeenten en stemt haar voorgenomen beleid met gemeenten af. 
  • Regelgeving is vaak ingewikkeld. Het is daardoor voor ondernemers soms lastig om alle mogelijkheden goed te overzien. De ChristenUnie wil ondernemers ondersteuning aanbieden via onafhankelijke en deskundige adviseurs bij het inwinnen van advies. Gemeenten en provincies hebben er baat bij dat initiatiefnemers direct met kwalitatief goede plannen komen.
  • De woningbouwopgave is groot in een provincie waar ruimte schaars is. Per regio verschillen de afspraken. In meerdere gemeenten spelen verschillende woningbouwcorporaties een belangrijke rol in de woningbouwopgave. De ChristenUnie laat zich daarom informeren door gemeenteraadsfracties over de lokale situatie.

Ruimte