Economie
Een economisch beleid dat streeft naar maximale bloei, niet naar maximale groei. Dat noemen we brede welvaart. De ChristenUnie kijkt naar welzijn van mens en dier in plaats van uitsluitend naar hoeveel welvaart (geld) we hebben. Welzijn nu en voor toekomstige generaties. Geld en bedrijvigheid zijn middelen om samen een goed leven te leiden, met aandacht voor gezin en relaties. Een goede markt komt tot haar recht als arbeid, kapitaal en natuurlijke hulpbronnen geen tegengestelde krachten zijn en als ondernemers, werkgevers en werknemers van elkaars talenten profiteren. De focus in de economie ligt niet op winstmaximalisatie, oneindige groei of overconsumptie, maar op duurzame regionale relaties, duurzame werkgelegenheid en bloei van de gemeenschap.
Bloeiende economie
In de economie worden mensen niet gezien als kostenpost. Ook op regionaal niveau moeten nieuwkomers, internationale arbeiders of andere kwetsbare mensen extra aandacht krijgen om aan het werk te komen of te blijven. Economie is geen individuele aangelegenheid. De tijd dat we daar zo over dachten is wel voorbij. We moeten onze ogen openen voor lange termijn duurzame samenwerking. We zien een trend ontstaan van mensen die weer willen samenwerken: energiecoöperaties, coöperatieve grondexploitatie, lokale coöperatieve woningbouw. Deze organisaties hebben lokaal en regionaal een belangrijke rol en vaak een herkenbaar gezicht. De ChristenUnie juicht dit toe en wil dat deze organisaties zich duurzaam ontwikkelen. Het economisch beleid richt zich als eerste op het transformeren van de regionale economie naar een duurzame, circulaire, digitale en inclusieve economie. De focus ligt daarbij op ruimte voor werklocaties, de Haven, de Greenports en het brede MKB. Innovatie-instrumenten en de Human Capital Agenda staan in dienst van deze ambities. Het gericht stimuleren van door het Rijk benoemde topsectoren met campussen, fieldlabs e.d. laten wij over aan het Rijk.
Onze keuzes
- De brede welvaartsbenadering maakt zichtbaar of onze economische bedrijvigheid toekomstbestendig is. We benadrukken de maatschappelijke rol van bedrijven en hun bijdrage aan het algemeen belang. Opkomende coöperatieve organisaties helpen we een stap verder.
- De provincie blijft actief betrokken in de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) en stimuleert onder meer aanvragen voor het Groeifonds.
- De provincie richt zich op het brede MKB. Het beleid met MKB-deals wordt voortgezet. De provincie voert een MKB-toets uit bij alle nieuwe provinciale regelgeving gericht op bedrijven.
- Regionale samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en het beroepsonderwijs willen we versterken via regiodeals. De provincie stimuleert een evenwichtige samenhang in regiodeals tussen praktisch geschoolden en toponderzoekers en maatschappelijke opgaven.
- We promoten leer-werktrajecten om kwetsbare groepen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een echte baan te geven. De provincie doet dat samen met partners in de Human Capital Agenda.
- Sociaal ondernemers krijgen een grotere kans bij overheidsinkoop. Duurzaamheid, maatschappelijk- en sociaal ondernemen blijven randvoorwaarden bij alle inkopen van de provincie.
- We willen bewustwordingscampagnes tegen mensenhandel en uitbuiting. In Zuid-Holland is alleen ruimte voor bedrijven die betalen volgens de cao en die de ARBO-regelgeving naleven. Bedrijven die zich hier niet aan houden worden uitgesloten van aanbestedingen en subsidies door de provincie.