Klimaat
Het provinciale energie- en klimaatbeleid van de ChristenUnie staat in het teken van de bijbelse opdracht om te bouwen en te bewaren. Wij zijn geen verbruikers van de schepping, maar mogen deze beheren. In de laatste eeuwen hebben we roofbouw gepleegd op de aan ons toevertrouwde schepping. De klimaatverandering dwingt ons betere keuzes te maken om deze aarde op een goede manier door kunnen geven aan volgende generaties. Rentmeesterschap is een kernwaarde van de ChristenUnie. We houden steeds voor ogen dat ontwikkelingen en besluiten een duurzame bijdrage moeten leveren, voor deze generatie en voor toekomstige generaties.
Samen voor het klimaat
De klimaatopgave hoort te leiden tot een provincie-brede en integrale aanpak en terug te komen in elk voorgesteld beleid of activiteit. De klimaatopgave kan ook alleen samen worden opgepakt door inwoners, bedrijven en alle overheden. De provincie stimuleert het gesprek bij het opstellen van Regionale Energie Strategieën (RES) vanuit haar ondersteunende, faciliterende en kaderstellende rol. Zij draagt bij aan regionale afstemming vanuit het oogpunt dat zij niet de rol overneemt, maar door verbindingen te leggen nieuwe mogelijkheden laat ontstaan. Bij het lokaal opwekken van energie vindt de ChristenUnie dat de provincie zich maximaal moet inzetten om zoveel mogelijk draagvlak te realiseren. De provincie communiceert daarom dat de energie-transitie noodzakelijk is, veel ruimtelijke impact zal hebben en moeilijke keuzes vergt. En ook dat veranderingen in het landschap ten gevolge van de opwek van duurzame energie onvermijdelijk zijn. Wij streven naar behoud van zichtlijnen en open ruimten. Windmolens worden bij voorkeur opgesteld in clusters of in lijnopstelling langs de (snel)weg en/of het spoor, grote open wateren en bedrijventerreinen. Onze voorkeuren overleggen we met buurprovincies en gemeenten. De provincie geeft ruimte om te onderzoeken of bestaande locaties kunnen worden uitgebreid. De provincie ontwikkelt ook ruimtelijke beleid voor de opslag van energie. Omwonenden worden nauw betrokken bij plannen voor windenergie en kunnen profiteren van de voordelen. Mede-eigenaarschap zorgt voor het eerlijker verdelen van de lusten en lasten.
Onze keuzes:
- De ChristenUnie heeft aandacht voor de betaalbaarheid van energie voor iedereen. De provincie geeft voorrang aan instrumenten die zich richten op energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie waarbij de voordelen vooral toekomen aan inwoners met minder financiële mogelijkheden.
- De provincie werkt samen met inwoners, bedrijven, gemeenten en waterschappen aan de Regionale Energie strategieën (RES). In de RES’en wordt gewerkt aan het besparen op energie en aan het duurzaam opwekken van elektriciteit. De provincie houdt toezicht op de regio’s, zodat de doelstellingen worden gehaald en de opgave rechtvaardig wordt verdeeld. De provincie legt haar energiebeleid vast in haar omgevingsbeleid.
- De provincie organiseert “regionale energietafels” om afstemming tussen gemeenten, waterschappen en netbeheerders te faciliteren over de manier waarop de energie- en klimaatambities zijn te bereiken. Regionale afstemming voorkomt dat bij onvoldoende eigen investering inwoners worden buitengesloten.
- De provincie ontwikkelt in overleg met netwerkbeheerders een kansenkaart voor duurzame energieopwekking, waarmee ze zowel de initiatiefnemers als netwerkbeheerders richting geeft.
- De provincie maakt in haar plannen inzichtelijk wat het te verwachten effect is van de voorstellen op de uitstoot van broeikasgassen. Ook maakt de provincie inzichtelijk welke gevolgen de plannen hebben voor andere ruimtelijke vraagstukken in hetzelfde gebied.
- De provincie stelt eisen aan de manier waarop initiatiefnemers samen met de omgeving zoeken naar de beste locatie, vorm en landschappelijke inpassing. Initiatiefnemers wordt gevraagd meerdere alternatieven voor te stellen. Bewoners krijgen inspraak bij het kiezen van de juiste locaties.
- De provincie stimuleert en faciliteert met participatiemodellen de inspraak van inwoners, waarbij zij optimaal gebruik maakt van de rollen van gemeenten, coöperaties, buurtschappen e.d.
- De provincie geeft initiatieven vanuit de lokale gemeenschap voorrang boven commercieel gedreven initiatieven. De provincie kijkt samen met gemeenten naar financiële voordelen voor breed gedragen projecten. Bijvoorbeeld korting op leges.
- De provincie stimuleert en ondersteunt de professionalisering van lokale energiecoöperaties.
- De provincie kan via subsidieregelingen initiatiefnemers stimuleren om een minder rendabele maar betere landschappelijke inpassing mogelijk te maken. Dubbelbestemmingen van gronden en eisen rondom tijdelijkheid van installaties zijn mogelijkheden die de ChristenUnie wil inzetten om zo het draagvlak te vergroten.
- De provincie zorgt voor nuance in de standpunten en voorkomt polarisatie tussen belangengroepen door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met LTO en andere agrarische collectieven en terrein beherende organisaties om zowel do’s als don’ts te inventariseren rondom de ontwikkeling van zonneparken in landelijk gebied.
- De provincie stimuleert (om)scholing van vakmensen binnen een gespannen arbeidsmarkt. Vakmensen die hard nodig zijn om de omslag naar duurzame energie te kunnen maken.