Erfgoed
Onze cultuur kent een rijke geschiedenis en is een drager van onze identiteit. Kunst en cultuur zijn daarmee allereerst van en voor de samenleving. De provincie kan een rol vervullen als subsidieverstrekker, opdrachtgever en hoeder van ons culturele klimaat en erfgoed. Bijzondere gebouwen, voorwerpen, tradities, foto’s, films en verhalen tonen de geschiedenis van ons land. Erfgoed vertelt niet alleen de vaderlandse geschiedenis, maar ook de regionale en lokale geschiedenis. In het bijzonder verdient het kerkelijk erfgoed aandacht. Monumentale kerkgebouwen zijn beeldbepalend in steden en dorpen. Voor veel Nederlanders zijn kerken dragers van herinneringen aan belangrijke momenten in het leven en bieden ze een plek voor bezinning. Door tekort aan geld is er echter steeds weer de kans op achterstallig onderhoud. Er is sprake van toenemende leegstand. Niet alle kerken kunnen behouden worden, maar er liggen wel kansen in een waardige alternatieve bestemming. Onze geschiedenis verdient bescherming. Monumentale gebouwen zijn cultuurhistorisch waardevol en zijn beeldbepalend in steden en dorpen. Met geld van de rijksoverheid hebben veel gemeenten en provincies kerkenvisies geschreven. We verwachten dat de komende jaren opnieuw veel kerken worden gesloten en dat het niet eenvoudig zal zijn om voor alle monumentale kerkgebouwen nieuwe bestemmingen te vinden.
Onze keuzes
- De provincie verbindt erfgoed met andere ruimtelijke opgaven zoals de energietransitie en verduurzaming. De provincie stimuleert behoud en bescherming van erfgoed, met een verdere nadruk op agrarisch-, industrieel- en religieus erfgoed.
- De provincie stimuleert herbestemming bij leegstaande erfgoedobjecten. Het behoud van erfgoed is gebaat bij een passende bestemming.
- Erfgoed wordt ook digitaal bewaard, zodat er een naslagwerk ontstaat van het provinciaal erfgoed. De website www.geschiedenisvanzuidholland.nl wordt meer en meer gebruikt voor publiekscommunicatie.
- De provincie trekt samen met het Rijk op en zorgt voor financiering van het noodzakelijke onderhoud van rijksmonumenten. Daarbij is er in het bijzonder aandacht voor het duurzamer maken van monumenten en voor kerkelijk erfgoed. De provincie stelt tenminste elke vier jaar een erfgoedmonitor op. De provincie ziet erop toe dat naoorlogse monumenten ook een plek krijgen in het erfgoedbeleid.
- De provincie subsidieert eigenaren van monumentale niet-woonhuizen bij de restauratie van hun rijksmonumenten. De provincie heeft hierbij speciale aandacht voor de 225 molens in Zuid Holland. Bij molens gaat het naast restauratie ook om draaipremies en groot onderhoud. De ChristenUnie investeert hierin minstens zoveel geld als in 2023.
- Erfgoed moet ook ‘beleefd’ worden. Wij zetten in op het beleefbaar maken van provinciaal erfgoed door de erfgoedijnen. De ChristenUnie continueert de bestaande zeven erfgoedlijnen en maakt ruimte voor maximaal twee nieuwe erfgoedlijnen.
- De provincie draagt zorg voor een adequate uitvoering van haar wettelijke taken voor het bewaren van archeologische vondsten. De ChristenUnie houdt de voorkeur voor een nieuw archeologisch depot in Katwijk, maar de locatie in Alphen aan den Rijn blijft een goed alternatief. De provincie reserveert geld voor de inrichting en verhuizing van het depot.