Volkshuisvesting
Iedereen heeft behoefte aan een thuis. Sterker, wonen is in ons land een sociaal grondrecht. In artikel 22 van de Grondwet staat het zo: “Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” Wonen gaat over zoveel meer dan stenen stapelen. Wonen gaat over samenleven, over samenhang, over het zijn van een gemeenschap in een straat of buurt, in een wijk of dorp.
Betaalbare en voldoende woningen
Betaalbare en voldoende woningen Door de sterk gestegen huizenprijzen en krapte op de huizenmarkt kunnen veel inwoners in Zuid-Holland geen betaalbare woning vinden. De ChristenUnie wil dat er landelijk 100.000 woningen per jaar bijkomen, waarbij een substantieel deel beschikbaar komt voor starters en senioren. De provincie neemt hierbij de regie.
Onze keuzes
- De provincie neemt de regie op de beschikbaarheid van voldoende locaties om woningen te kunnen bouwen. De woningbouw moet versneld worden. De provincie zorgt voor een plancapaciteit van 130% ten opzichte van de behoefte aan woningen, zodat er altijd voldoende locaties beschikbaar zijn. In woningbouwgebieden waar een plancapaciteit van 130% niet voldoende is, biedt de ChristenUnie ruimte om dit percentage te verhogen.
- De provincie stopt met verschuiven van woningbouwopgaven tussen gemeenten, omdat dit niet bijdraagt aan vergroting van de totale plancapaciteit in de provincie.
- De provincie streeft naar 30% sociale huur en 35% betaalbare koopwoningen en middenhuurwoningen in elke gemeente. Gemeenten die deze percentages nu niet hebben, moeten bij nieuwe plannen hier zichtbaar naartoe groeien. De ChristenUnie heeft hierbij oog voor een gevarieerd woningaanbod in een dorp of wijk. Dit bevordert de leefbaarheid in de buurt.
- Om bij te dragen aan realisatie van meer sociale woningbouw gaat de provincie in gesprek met gemeenten waar afwijking van vastgestelde grondprijzen voor sociale woningbouw nog niet mogelijk is. Sociale woningen worden bij voorkeur door woningcorporaties gerealiseerd.
- De provincie heeft oog voor de behoefte aan woningen voor specifieke doelgroepen. Studenten, starters, senioren, zorg-wooncomplexen en tijdelijke woningen voor internationale arbeiders.
- De provincie investeert daarbij samen met gemeenten in onrendabele toppen in de gemeentelijke grondexploitaties en in plannen van andere ontwikkelaars als gevolg van deze keuzes.
- Omdat beschikbare bouwgrond schaars is, wordt “optoppen” van bestaande flats gestimuleerd. De provincie stelt met gemeenten hiervoor een plan op. Woningsplitsing van bestaande (grotere) woningen in twee of meer kleinere woningen draagt bij aan het creëren van meer woonruimte. De provincie stimuleert dit.
- De provincie pakt knellende regelgeving voor doorstroming en ‘kangoeroe-wonen’ aan. En alternatieve wooninitiatieven zoals tiny houses worden actief door de provincie ondersteund.
- De provincie ondersteunt gemeenten bij planvorming. Bouwen op de juiste locatie en rekening houden met kwaliteitseisen vanuit duurzaamheid, klimaatadaptatie en type woningen is ingewikkeld. Samenwerken in de fase van planvorming draagt bij aan kwalitatief hoogstaande woningen voor de goede doelgroepen. De ChristenUnie wil daarom dat de provincie expertise beschikbaar blijft stellen via de ‘Vliegende Brigade’.
- De provincie zorgt ervoor dat de natuurvergunningen sneller verleend worden om sneller te kunnen bouwen, zonder daarbij te tornen aan de inhoudelijke afweging. Het helpt daarbij als gemeenten een ‘Soortenmanagementplan’ hebben. In een soortenmanagementplan inventariseert men mogelijk beschermde soorten die in het gedrang kunnen komen bij activiteiten. De provincie neemt initiatief en ondersteunt gemeenten daarbij.
Duurzaam wonen
Duurzaam wonen Verduurzaming van de woningvoorraad is een grote opgave en vooral ook een zaak van de lange adem. De ChristenUnie vindt dat deze transitie voor iedereen betaalbaar moet zijn en dat iedereen kan profiteren van de bijkomende voordelen voor de eigen portemonnee. De huidige energieafhankelijkheid van andere landen en de hoge energieprijzen maken dit des te meer noodzakelijk.
Onze keuzes
- De provincie stimuleert klimaatbestendig, klimaat- en natuuradaptief bouwen. De provincie stimuleert bijvoorbeeld houtbouw; hout is een klimaatneutrale bouwstof.
- De provincie houdt bij nieuwe woningbouwlocaties rekening met het effect op het watersysteem, met bodemdaling, met de watervraag (drinkwater) en waterbeheer (te veel of te weinig water). Afvoer van hemelwater en afvalwater wordt gescheiden. Hittestress wordt zoveel mogelijk tegengegaan.
- De provincie stimuleert circulair bouwen van woningen. Grondstoffen zijn schaars en kosten veel energie om te bewerken.
- De provincie stimuleert isolatie van nieuwe en bestaande woningen. Isolatie verhoogt het comfort en bespaart direct energie en geld. De provincie Zuid-Holland werkt aan een isolatieprogramma.
- De provincie stimuleert zonnepanelen op daken of aan gevels van woningen. Eigen energieopwekking levert direct winst voor het klimaat en bespaart geld. ‘Zon op dak of gevel’ is het ultieme voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. Ook laadpalen zijn nodig bij de eigen woning voor elektrische auto’s.
- De provincie stimuleert gasloze en energieneutrale nieuwbouw van woningen. Bij bestaande bouw stimuleert de provincie grootschalige warmtetransitie.