Bestuurscultuur
De ChristenUnie pleit voor een houding die luisterend, samenwerkend, verbindend en integer is. Het provinciebestuur is het meest effectief in samenwerking met andere partijen. Belangrijk hierbij zijn de gemeenten, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten. Samenwerking vraagt om een houding die samenwerking bevordert. Het betekent ook dat de provincie vaak zal participeren in netwerken om haar doelen te bereiken. Dit vraagt om transparantie en integriteit ten opzichte van de inzet en de te bereiken doelen. En om een duidelijke rolverdeling tussen het college van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. De ChristenUnie staat voor een dualistisch bestel. Dit heeft consequenties voor de manier waarop Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, maar ook coalitie en oppositie, met elkaar omgaan. Coalitiepartijen dragen gedeputeerden voor. Nadat Provinciale Staten gedeputeerden hebben benoemd, zijn zij gedeputeerden voor alle Statenleden. Alle Statenleden moeten tegelijkertijd beschikken over dezelfde informatie. Alleen afspraken die gemaakt zijn in een coalitieakkoord binden de coalitie. Daarmee ontstaat ruimte voor het zoeken van wisselende meerderheden en kunnen coalitiepartijen zich meer profileren. Hiermee wordt recht gedaan aan een meer dualistische opstelling tussen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. En belangrijker: er wordt meer recht gedaan aan de wensen en inzichten van politieke minderheden.
Onze keuzes
- De provincie behartigt het openbaar provinciaal belang. Dat belang is niet beperkt tot de terreinen waarop de wet haar taken geeft, maar strekt zich ook uit tot domeinen waar geen wettelijke taak voor de provincie ligt. De provincie streeft bij haar taken naar het verhogen van Brede Welvaart. De stand van zaken op de terreinen van welzijn, duurzaamheid en (on)gelijkheid in Zuid-Holland wordt gemonitord en vervolgens worden beleidsinitiatieven gevormd.
- De provincie is meer dan ooit medespeler in een netwerk-samenleving. Om die reden onderhoudt het provinciebestuur intensieve contacten met organisaties, bedrijven en instellingen die van belang zijn voor de provinciale samenleving en betrekt hen bij de beleidsbepaling.
- Provinciale Staten zijn bevoegd om in hun verordeningen voorschriften te geven aan gemeenten, waterschappen en derden. Deze bevoegdheid wordt niet aan Gedeputeerde Staten gedelegeerd behalve bij technische voorschriften van ondergeschikt belang. In de delegatiegrondslag wordt dit limitatief verwoord.
- De provincie communiceert open, eerlijk en op een voor de doelgroep passend taalniveau met inwoners en bedrijven.
- De provincie beschouwt medewerkers als belangrijk kapitaal. Zij investeert in medewerkers, in goede arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden, leiderschap en cultuur. De ambtelijke organisatie is een afspiegeling van de samenleving. De provincie neemt als werkgever haar verantwoordelijkheid voor de aanpak van schulden onder haar werknemers.
- Er komt een breed en wettelijk geborgd uitdaagrecht van burgers richting de overheid. Burgers kunnen de provincies uitdagen door met een alternatief voorstel te komen voor de invulling van bepaalde publieke taken en het bijbehorende budget. De provincie moet dit voorstel overnemen of beargumenteerd en in overleg met Provinciale Staten verwerpen.
- De provincie wil open en transparant werken en beschermt daarbij vertrouwelijke persoonsen bedrijfsgegevens. Zij voert ruimhartig de regelgeving van de AVG, cybersecurity, informatiebeveiliging en de Wet Open Overheid uit. De provincie geeft ook inzicht in geautomatiseerde processen en het gebruik van algoritmes. De provincie houdt van al haar werkzaamheden actief en controleerbaar bij welke algoritmes zij op basis van welke informatie voor welk doel gebruikt.
- Ondermijning is landelijk een groot probleem waar wij provinciaal onze ogen niet voor sluiten. Een goede screening van de mensen die binnen het bestuur actief zijn, is daarbij gewenst. Ook een goede screening van inwoners en bedrijven waaraan de provincie een opdracht verstrekt of een subsidie verleent blijft nodig.
- De ChristenUnie pleit voor een jaarlijkse integriteitsdag. Een dag waarop we met het college van Gedeputeerde Staten en Statenleden samen kijken naar ons eigen handelen en tevens weer bewustwording creëren voor de risico’s van beïnvloeding van de besluitvorming door mensen/organisaties met andere belangen.
- De provincie ziet erop toe dat elke gemeente een actieve rekenkamer heeft.
- De ChristenUnie wil dat de provincies zich als partner van gemeenten opstellen bij het op orde krijgen en houden van de gemeentelijke financiële huishouding. Dit is een houding van willen meedenken, adviseren en de eigen gemeentelijke verantwoordelijkheid blijven respecteren. Dit gaat verder dan het wettelijk financiële toezicht.
- De provincie stopt met de ‘vriendschapsbanden’ met de Chinese provincie Hebei en het stadsdeel Shanghai Pudong. De mensenrechtensituatie maakt dit niet langer verantwoord. Zij volgt hierbij het goede voorbeeld van de provincies Noord-Holland en Utrecht.