Recreatie
In een gezonde leefomgeving is er voldoende mogelijkheid om te recreëren en te bewegen. Goede voorzieningen op het gebied van fietsen, wandelen en andere vormen van vrijetijdsbesteding (zoals het recreatief gebruik van parken en natuur) nodigen uit tot gezond gedrag. Het reguleren van de recreatieve druk is één van de uitdagingen waar de provincie voor staat. Ook het op orde houden van de recreatiegebieden behoeft aandacht. Nieuwe recreatiegebieden zouden gecombineerd kunnen worden met de woningbouwopgave (wonen in het groen) en de aanleg van nieuwe bossen.
De ChristenUnie wil geen actief beleid voeren om toeristen naar het Groene Hart of andere bijzondere plekken in Zuid-Holland te trekken. De toerismebranche is hiertoe zelf goed in staat. de ChristenUnie gaat toerisme ook niet actief ontmoedigen, maar wij hebben wel uitdrukkelijk ook aandacht voor de negatieve gevolgen van overtoerisme.
Onze keuzes
- Een nationale parkenstrategie is nodig om de recreatieve druk op de nationale parken te verminderen én is een kans om de nationale parken verder op de kaart te zetten. Het Rijk heeft hierbij nadrukkelijk een rol en onze provincie moet een belangrijke partner zijn. Als de status van Nationaal Park gevolgen heeft voor bestaande functies in het gebied, dan moet dat goed overlegd worden met de betrokkenen.
- De provincie realiseert toegankelijke natuur die door een fijnmazig netwerk van fiets- en wandelpaden te bereiken is.
- De provincie ontwikkelt goede recreatieve buitensportvoorzieningen, zoals kerk- en klompenpaden, fietspaden, skeelerroutes, wandelroutes, ruiterpaden en kanoroutes.
- De provincie stimuleert de beschikbaarheid van voldoende recreatiegebieden.
- De ChristenUnie heeft, naast de eenmalige impulsen, aandacht voor beheer en onderhoud van recreatiegebieden.
- De provincie verbindt provinciale routes met landelijke routes zodat er een goede ontsluiting van het landelijk gebied ontstaat.