Woningbouw
In het ruimtelijk beleid van de provincie vinden wij drie zaken van groot belang: duurzaamheid, sociale kwaliteit en ruimtelijke kwaliteit. De ChristenUnie wil zorgvuldig met de schaarse ruimte omgaan. Dit betekent dat we liever gebouwen hergebruiken of een andere functie geven dan dat we gaan bijbouwen. Ook kiezen we ervoor om zoveel mogelijk binnenstedelijk te bouwen en zo min mogelijk te bouwen in het groen. Het aantal vervoerskilometers van bijvoorbeeld woon-werkverkeer zal hierdoor minder toenemen. Dit is beter voor de leefbaarheid. Als buiten bestaand gebied gebouwd wordt, dan heeft een locatie nabij bestaand spoor de voorkeur. Gemeenten zijn in eerste instantie aan zet om plannen voor woningbouw te ontwikkelen. De provincie faciliteert dit met behoefteramingen en hulp van planvorming.
Onze keuzes
- De provincie neemt bij het maken van provinciaal beleid de nationale ladder voor duurzame verstedelijking als uitgangspunt.
- De provincie bouwt bij voorkeur binnenstedelijk en vlakbij het openbaar vervoer. De ChristenUnie ziet daarbij wel grenzen aan binnenstedelijk bouwen. Het aantal woningen moet passend zijn bij de woningbouwdichtheid van naastgelegen dorp of wijk. Er dient bij binnenstedelijk gebied een goede afweging gemaakt te worden tussen enerzijds de behoefte aan bepaalde typen woningen en anderzijds de behoefte aan groen in een stad of dorp.
- De provincie staat bebouwing toe buiten bestaand stedelijk gebied als de grenzen aan binnenstedelijk bouwen zijn bereikt. Daarbij geldt dat grootschalige nieuwe woningbouw op klimaatbestendige locaties wordt gebouwd.
- De provincie heeft specifiek oog voor het bouwen van woningen en kleinschalige werklocaties nabij kleine kernen. De provincie ziet erop toe dat gebouwd wordt naar behoefte, zodat kleine kernen een vitale samenleving houden.
- De provincie experimenteert met functiemenging van werken en wonen. In steden is dit meer gebruikelijk dan in dorpen. Functiemenging kan alleen bij werkfuncties met een lage milieucategorie (1 en 2).
- De provincie stimuleert bij nieuwe ontwikkelingen voldoende ruimte voor maatschappelijke functies, zoals onderwijs, cultuur, kerken, sport en gezondheid. Dit bevordert de sociale leefbaarheid.
- De benodigde investeringen voor de bouw van woningen lopen gelijk op met de investeringen in bereikbaarheid, groen en voorzieningen.
- De provincie zet de woningbouw op de uitbreidingslocaties Valkenhorst in Katwijk en Middengebied in Zuidplas door. De provincie onderzoekt de mogelijkheden voor de uitbreidingslocaties BleiZo-West in Lansingerland en Gnephoek en Noordrand in Alphen aan den Rijn.
- Er komt geen norm voor aantal woningen per hectare (woningdichtheid). Dit blijft altijd maatwerk. De dichtheid moet passen bij het omliggende gebied. De provinciale parkeernormen worden afgeschaft. Dit kunnen gemeenten het beste zelf bepalen.